עקרון הלכתי כללי במצוות ועבירות

שאלה:

שלום וברכה, רציתי לשאול על עקרון כללי בתורה:
שבן אדם עובר עבירה חס ושלום, האם ההתייחסות לעבירה שלו היא בהתייחסות לכל פעולה ופעולה בעבירה, או התייחסות כללית ?

אני יביא דוגמא: למשל אדם אכל משהו לא כשר, האם כל נגיסה במשהו הלא כשר נחשב עבירה, או פשוט אומרים שהוא עבר עבירה אחת של "אכילת דבר לא כשר" ולא מתייחסים לכל נגיסה לכשעצמה ?

כנ"ל למצוות – למשל אם אדם עשה מצווה והנשים מפה-לפה אדם שהיה לו התקף לב, האם יש לו מצוות הצלת חיים על כל פעם שהוא הנשים אותו, או שיש לו מצווה אחת כללית של "הצלת חיים" בלי התייחסות לכל הנשמה מפה-לפה לכשעצמה ?

תשובה:

נראה שיש הבדל בין שתי הדוגמאות שנתת. באכילת מאכל אסור, אכן כל אכילה היא איסור בפני עצמו, יש לדון אם כל כזית הוא איסור בפני עצמו או כל נגיסה, ואולי זה תלוי בשאלה של חצי שיעור אסור מהתורה. לגבי הדוגמא השניה, המצוה היא בעצם התוצאה, שהחייה אותו, ברור שככל שאתה טורח תקבל שכר על מצוותך, אבל הכל מצוה אחת.

יום טוב.