לימוד הלכה למעשה – כיצד?

שאלה:

שלום,

שאלה: אברך ידידי שאל כיצד יכול להיות יותר מדויק לענות תשובה בין שלו בין של בני ביתו ואם ירצה ה' של אחרים כשיגיע לזה. היות אני צעיר אמרתי שאשל רבני בית דין הגדול הזה. מ"מ אמרתי שלפי נסיון קטן שלי הדבר תלוי בידיעת הסוגיא על בוריו דהיינו ללמוד הש"ס כראוי בהבנה נכונה בלי לקפוץ מפרק לפרק או למסכת למסכת ואף פעם לא לסיים כלום, וגם אותו דבר בטור וש"ע. גם לפי עניות דעתי כשלומדים דף גמרא אחרי שלימדו לפחות הג' פוסקים ראשונים שהם הרי"ף הרא"ש והרמב"ם (אם אפשר המאירי) יש לפעמים לראות בשו"ת הראשונים שאפשר להבין הסוגיא ע"פ שאלה שהיה, ודבר אחרון אחרי טור וש"ע ונושא כליו לחפש בשו"ת רבני אחרונים כדי לדעת מה החליטו בענין. וכאשר לומדים כך תוך זמן יום יום יהיה יותר קל לדעת להבין למה הנושא של השאלה דומה ואז אפשר להתחיל לחפש בש"ס ופוסקים תשובה למה שרוצים לדעת, מ"מ זה יקח זמן ולא כל אדם יצליח בזה.

מ"מ מבטל דעתי אצל דעתיכם לשמוע דבר להגיד לידיד זה.

ברכה והצלחה

תשובה:

ברור שאתה צודק שזו הדרך להיות תלמיד חכם, אבל… זה ארוך קצת… אדם שלומד בעיון ויש לו כבר הבנה למדנית, יכול לענות לבני ביתו על ידי עיון בספרים בענין שהוא רוצה לבדוק, גם אם אינו בקי בכל התורה כולה… אדם שיש לו לב מעיין ומבין, יכול לברר גם סוגיות מסוימות לפי הצורך. בזהירות כמובן.

יום טוב