עזרה לנהג בשבת למצוא את כיוון נסיעתו

שאלה:

האם מותר להראות לנהג הנוסע בשבת איך להגיע למקום מסויים?
גם מתוך כוונה שיחלל פחות שבת.

תשובה:

שלום וברכה

אין חייבים לענות לו, אך אם אתה רוצה למעט ממנו חילול שבת ואתה יודע איפה המקום שהוא מחפש, תאמר לו שבעצם אסור בכלל לנסוע במכונית בשבת, ורק כדי שתסע פחות, אני אומר לך איפה המקום שאתה מחפש.

מקורות:

אין בזה בעיה של לפני עוור לא תתן מכשול, שהרי אדרבה הוא גורם שהנהג יעשה פחות עבירות, שכל זמן שאינו יודע להיכן הוא צריך להגיע, הוא יאריך את הדרך ויחלל שבת יותר, שהרי כל פעם שהוא מתניע ועוצר את רכבו, הוא עושה עוד מלאכות, ולכן כדאי שיסע כמה שפחות. שמעתי בשם הגרש”ז אוירבך זצ”ל, ועוד פוסקים, ועיין בשו”ת שבט הקהתי שחולק, וכן דעת פוסקים רבים שגם במקרה זה אומרים ‘הלעיטהו לרשע וימות’ והיינו שיש דין שאפשר להרבות לרשע איסורים כדי שיחטא וימות, ודין זה נאמר בכל מקרה שאינו מוסיף לו איסור בידיים, אלא לא מונע ממנו איסור וכגון במקרה זה, אמנם ראה בספר בינה ודעת פרק י”ט סעיף י”ז שהביא אריכות רבה בפוסקים בענין זה והביא שם כמה עובדות מגדולי ישראל שדאגו למנוע ממומרים לעשות איסורים מיותרים בשבת.