כיצד יתכן מציאות של שואה ושאר זוועות העולם?

שאלה:

קוראים לי מיכל ואני בכיתה י'. ישנה שאלה שמטרידה אותי מאוד והייתי שמחה לקבל תשובה כמה שיותר מהר. יש לי אמונה חזקה בה' ובכל זאת אני לא יכולה שלא לחשוב על הזוועות הנוראיות שקראו בעולם בהבנה שהכל במכוון ושהכל מלמעלה… זה לא מפקפק באמונה שלי בה' אלא באמונה שה' עושה רק טוב בעולם. ייתכן שה' עושה רע בעולם? אני יודעת שהכל לטובה ושכל דבר הוא בעל משמעות והכל אך אם כך, מדוע ה' עושה זוועות נוראיות שלא מובילות אותנו לשום מקום טוב?

תשובה:

שלום וברכה

אכן אמרו חכמים אין רע יורד מלמעלה! הכל לטובה! אבל אנחנו לא תמיד יודעים מה טוב לנו ומה טוב לעולם. יש קשיים ונסיונות וצרות שתכליתן כפרה, ויש נסיונות מסוג זה שתכליתן לעבוד את ה' מתוך קושי, מה שמבטיח שכר גדול, ועוד כהנה וכהנה חשבונות שמים שקשורים לשורש נשמתו של כל אדם בגלגול זה ובגלגולים קודמים ולעולם לא נוכל לדעת את תכלית כל הדברים ואף לא מקצתם. דומה הדבר לאדם המציץ לאולם גדול דרך חור המנעול, מה כבר יראה? נתנו לזה משל לאדם שכאשר הוא מציץ בחור הקטן הוא רואה סכין מונפת, מיד הוא חושש מי יודע מה יש שם וכו', אבל אילו היתה הדלת נפתחת לפניו היה רואה שהסכין אינה מונפת על ראשו של אדם אלא על עוגה בעלת שבע שכבות קצפת לעיני מוזמנים מחוייכים…

כל ניתוח או טיפול שינים הוא טוב לחולה, ילד קטן אינו מבין זאת, אבל זו האמת…

ערב טוב.