מותר להתפלל למלאכים? מכניסי רחמים, תפילת רבי ישמעאל כהן גדול

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
יש תפילה כזאתי שמיוחסת לרבי ישמעאל כהן גדול שמובאת באחד הספרים של רבי חיים פלאג'י [לפחות ככה טוענים]
ויש בה כל מיני חלקים שבה כתוב תפילה למלאכים האם אין בזה עבודה זרה [חלק מהתפילה:
יְהִי רָצוֹן מִלִפְנֵיכֶם מַלְאֲכֵי הַשָׂרֵת הַקְדוֹשִׁים וְהַטְהוֹרִים שֶׁתַּעֲשוּ עִמִי חֶסֶד גָדוֹל וְעִם אַנְשֵׁי בֵיתִי וּלְמַעַן קְדוּשַׁת ה' וּלְמַעַן תוֹרָתוֹ הַקְדוֹשָׁה וְהַטְהוֹרָה וּלְמַעַן קְדֻשַׁתְכֶם תַּעַמְדוּ לִפְנֵי ה' אֶלהֵי יִשְׂרָאֵל מֶלֶךְ יוֹשֵׁב עַל כִּסֵא רַחֲמִים בְּבַקָשָה וּבְתַחֲנוּנִים לְהַשְׁמִיע אֶת תְפִלָתִי וְאֶת תְּחִנָתִי כְּדֵי לַעֲשוֹת אֶת שְׁאֵלָתִי וּבַקָשָׁתִי בְּכָל יוֹם וָיוֹם וְיִמְחל לִי אֶת כָּל עֲוֹנוֹתַי וְחַטאתַי וְאַשְמוֹתַי שֶׁחָטָאתִי וְשֶׁעָוִיתִי וְשֶׁפָּשַׁעְתִּי לְפָנָיו בֵּין בְּאנֶס בֵּין בְּרָצוֹן בֵּין בְּשוֹגֵג בֵּין בְּמֵזִיד בֵּין בַּסֵתֶר בֵּין בַּגָלוּיבֵּין בְּמִתְכַּוֵן בֵּין שֶׁלא בְּמִתְכַּוֵן בֵּין בְּדִיבּוּר בֵּין בְּמַחֲשָׁבָה בֵּין בְּמַעֲשֶׂה בֵּין בְּהִרְהוּרמֵעַתָּה וְעַד עוֹלָם אָמֵן כֵּן יְהִי רָצוֹן

תשובה:

שלום וברכה

אין בזה עבודה זרה, כיון שכל הפנייה כאן למלאכים אינה אלא שיהיו מליצי יושר בעדנו לפני ריבון העולמים, ולא עובדים אותם ולא רואים אותם עצמם כבעלי יכולת בפני עצמם. אבל אמת הדבר שיש מחלוקת גדולה בפוסקים בענין זה סביב התפילה מכניסי רחמים המופיעה בסליחות לבני אשכנז, יש שנהגו שלא לאומרה, משום שכדבריך אנחנו נמנעים לגמרי מכל פנייה למלאך או כל בריאה אחרת רוחנית וגשמית כאחד, מתפללים רק לבורא העולמים, אבל בקהילות רבות נהגו לאומרה.

מקורות:

המהר”ל מפראג בספרו נתיבות עולם ובשו”ת חתם סופר או”ח סי’ קסו כתבו שאין לומר תפילה זו, משום שאסור לפנות למלאכים כלל בתפילה, אולם רבים הקלו בזה, ואמרו שכיון שאין אנו פונים למלאכים שהם יסייעונו אלא רק שיתפללו עבורינו, אין חשש, כך כתבו שבלי הלקט שו”ת מהר”י ברונא סי’ רעה, ובאלף המגן בתחילת הל’ ראש השנה. מחלוקת זו אמורה גם לגבי הפיוט מידת הרחמים עלינו התגלגלי ולפני קונך תחינתנו הפילי. הלכה למעשה יש בכך מנהגים חלוקים והמיקל יש לו על מי לסמוך.