לתרומות לחץ כאן

ישיבה גבר ליד אשה באוטובוס

שאלה:

כבוד הרב, שלום.
ישנם שתי שאלות שיושבות לי הרבה זמן, אשמח אם תענה לי עליהן.
1.האם לשון הרע על גוי,זה עובר על איסור לשון הרע?
2.אם אני יושבת באוטובוס,ולידי יושבת אישה,ועולה אדם מבוגר לאוטובוס ואני מפנה לו את מקומי לשבת,ובזה גורמת לאישה שלידי שגבר יישב לידה,האם יש בעיה בזה?

תשובה:

שלום וברכה

אין איסור לשון הרע על גוי, כיון שאינו בכלל עמיתך.

אין איסור לגבר ואשה לשבת זה לצד זה באוטובוס, אלא שיש להם להשמר לכתחילה מנגיעה, אף שהיא אינה נגיעה של חיבה, כדי שלא יבואו חלילה להרהור עבירה.

מקורות:

כן פסק הרב משה פיינשטיין (שו”ת אגרות משה, אה”ע חלק ב, סימן יד) שאין להימנע מלנסוע באוטובוס צפוף בשל חשש נגיעה, וז”ל:

“בדבר הליכה בסאבוויי (רכבת תחתית) ובבאסעס (אוטובוסים) בזמן שהולכים בני אדם לעבודתם, שנמצאים שם אנשים ונשים דחופים זה בזה, שקשה מליזהר מנגיעה ודחיפה בנשים, אם מותר אז ללכת בשעות אלו שם. הנה מצד הנגיעה ודחיפה בנשים אז ליכא שום איסור משום דאין זה דרך תאוה וחיבה, וכל איסור נגיעה בעריות הוא אף להרמב”ם שסובר שהוא בלאו דלא תקרבו דאורייתא דוקא דרך תאוה כמפורש בדבריו ריש פכ”א מאיסורי ביאה, ומשמע שבלא דרך תאוה ליכא אף איסור מדרבנן, שלא הזכיר זה.”

מתוקף אותו עיקרון, פסק שם שאין איסור לשבת ליד אישה באוטובוס: “וכן ליכא איסור מהאי טעמא גם לישב אצל אשה, כשליכא מקום אחר, דג”כ אין זה דרך תאוה וחבה”. גם אם יבוא לידי נגיעה, הרי שאין זו נגיעה של חיבה, ולכן אין בכך איסור.

וכן פסק להיתר הרב בנימין זילבר בשו”ת אז נדברו (ח”ה, סימן מח), והדגיש שחשוב להבחין בין איסור והיתר לבין חומרות שמחמירים מפני ענייני צניעות, כי מעיקר הדין אין שום איסור בישיבה באוטובוס איש ליד אישה. גם אם יבואו לידי נגיעה בסיבוב וכדומה, כתב שם ש”אין בכך כלום”. עוד הוסיף לבאר שייתכן שיעלה קלקול ממה שחושבים המון העם שיש איסור בישיבה ליד האישה, כלשונו שם:

“וזה נוגע בעיקר מה שנהוג יום יומית שיש שירות מוניות בין בני ברק לירושלים, ולפעמים נוסעים גם נשים, דנעשה כבר לדבר פשוט גם אצל הנהגים, וגם הנשים תובעות בפה לשבת אצל הנהג, גם כשכבר יושב שם איש זקן אומרים לו לרדת כדי שלא יצטרכו לשבת בספסל אחר עם גבר. ואני כמה פעמים התנגדתי לזה, וטענתי כשהאשה יושבת ראשונה קשה להזהר מאיסור הסתכלות יותר … ועל זה יצאתי בכוחא דהיתרא דמותר לשבת בספסל אחד עם גבר במונית, ואפשר להיזהר מנגיעה ממש ואפשר לשבת באופן שקל להיזהר מהסתכלות ומנגיעה.”

ושוב ראיתי בשו”ת שלמת יוסף (סימן ט) שמובאת תשובת הרב יוסף חיים זוננפלד שנשאל אודות “העגלות הציבוריות” אם יש פגם בכך שיבש איש ליד אישה, והשיב שאין בזה איסור ואין בכך אפילו “מכוער הדבר”. ועי’ גם בשו”ת בית יחזקאל (צוריאל, ח”א עמ’ רמח), ובספר מקור הלכה (ח”ב, סימן יז, סעיף כג).

ו) הרהורים אסורים

העולה מכל דברינו שאין איסור בישיבת איש ליד אישה באוטובוס ובשאר תחבורה ציבורית, מפני שגם אם יבואו לנגוע זה בזה הרי אין זו נגיעת חיבה, ובלאו הכי הרי שבדרך כלל אין שום נגיעה אחד בשני, ולכן אין מקום לאסור מדינא.

יתרה מזו, גם מי שמבקש להחמיר על עצמו ממידת חסידות וממידת הצניעות, לפעמים חומרתו תביאהו לידי קולא, כגון אם יקום כשאישה מתיישבת לידו ויגרום לה בושה ומבוכה, או באופן שהובא לעיל משו”ת “אז נדברו”. אמנם במקום שיש מקומות פנויים בשפע, משונה יהיה הדבר להתיישב דווקא איש ליד אישה, ולמה יכניס אדם את עצמו לכך במקום שאין שום צורך. אבל במקום הצורך וכשאין מקומות פנויים, אין בכך איסור ופגם.

עם כל זאת, יש להעיר שאסור לאדם להביא את עצמו לידי הרהורים אסורים, ובעניין זה צריך האדם להכיר בעצמו אם ישיבתו ליד האישה תביאהו לידי כך או לא. עניין זה עולה ביתר תוקף בדורנו, כאשר נשים רבות אינן לבושות בצניעות, וישיבה ליד אישה יכולה להביא לידי איסור הסתכלות והרהורים. כבר העיר בעניין זה בשו”ת אגרות משה הנ”ל, וכתב להורות שעל האדם להימנע מכל מה שיביאהו לידי הרהור, ואם נמצא במקום צפוף ואינו יכול להיזהר אזי שיהרהר בתורה ויכפה את יצרו, עיי”ש. וראה עוד בעניין זה בשו”ת שבט הלוי (ח”ד סימן קלו).

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. הגבתי קודם בעניין חילול השם.
    כוונתי לשאול, האם יש גם עניין של חילול השם אם יקום? (יש את הבעיה הזאת הרבה פעמים במטוס, שהמקומות יוצאים ליד גבר / אישה, ולפעמים זה קצת מורכב לערבב את המקומות (בפרט אם אנשים רואים שאין סיבה מיוחדת לכך), ואז יתכן חילול השם). וכן מאידך, שאם יישב ליד אישה, או שאישה תשב ליד איש, ואנשים אחרים אינם יודעים את ההלכה, האם יש לחוש לחילול השם מצד מה שאינם יודעים את ההלכה שמותר? (ואפילו לעיני אנשים חילונים, שיודעים שהחרדים לא יושבים ליד בני המין השני, אם יישב, אולי יגרום לחילול השם, הלא כן?)

  2. השבתי כנ"ל. רק לשים לב שבנסיעה ארוכה באמת לא נוח ולא נכון לשבת ליד אשה, גם לא באופן שכביכול מותר, בסופו של דבר נכשלים בראיות אסורות ועלולים להגרר גם להרהורי עבירה, יש להמנע.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל