שבועה בלי שם ה'

שאלה:

ראיתי שמי שנשבע לא לעשות מצוות עשה מדרבנן חייב לקיים את השבועה .האם הכוונה רק בשבועה בשם השם או גם בלי שם השם?

תשובה:

שלום וברכה

נחלקו בכך ראשונים האם שבועה היא דוקא בהזכרת שם או גם בלא הזכרה כזו, ראה רמב”ם והראב”ד בהל’ שבועות פ”ב ה”ב-ד, ובר”ן שבועות טו ב מדפי הרי”ף בדעתם. לכן יש להמנע מאוד מלהכנס בחשש ספק דאורייתא של חיוב שבועה. המחלוקת הזו נכונה בכל שבועה שהיא.

ההגדרה שאמרת חייב לקיים את השבועה אינה מדוייקת, שהרי אסור לעבור על איסור דרבנן, אלא שיש חיוב לעשות התרת נדרים כיון שהשבועה חלה.