פתיחת מקרר בשבת

שאלה:

שלום רב,
האם מותר לפתוח מקרר בשבת?
בבקשה תענה לנו עם מפרשים ומקורות מספרי השו"ת.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

הנושא כאן אינו מפרשים ומקורות… הבעיה היא, שבמקררים החדשים מהעשור האחרון וקצת יותר, יש הרבה מאוד חיישנים שמופעלים בכל פתיחה וסגירה, מדי טמפרטורה וכו', שמעבירים מידע לכרטיס והוא מפעיל חלקים כאלו ואחרים לפי המידע הזה. ולכן נמצא שבכל פתיחה של המקרר בשבת בעצם יוצרים פעולות חשמליות חשובות. ואף שאין כוונה לפעול זאת, זה בכלל "פסיק רישא דניחא ליה" שאסור בשבת אפילו מהתורה [בהנחה שהפעלה חשמלית אסורה מהתורה ולא מדרבנן, וכדעת החזון איש, ובכל מקרה מדרבנן ודאי אסור]. משום כך יש כמה חברות שמייצרות התקן שבת למקרר, שבעצם מנתקות את אותם חיישנים והוא פועל באופן קצוב ללא כל קשר לפתיחה ולסגירה. מי שאינו רוצה להשקיע יכול להשתמש בשעון שקע, כאשר השעון מכוון שיפעיל את המקרר ויכבה אותו לסירוגין כל רבע שעה וכדומה, ופותחים רק בזמן שהמקרר כבוי.

יש בענין זה עוד הרבה תשובות באתר שלנו, בערך חשמל בשבת. ניתן להשתמש גם בלשונית החיפוש בצד שמאל למעלה בדף הבית שלנו.