אשה, אם יכולה לשנות מנהג שמירת המתנה 6 שעות כמנהג הוריה

שאלה:

נשאתי לפני 17 שנים והתחלתי לשמור בין בשר וחלב 6 שעות. עכשיו אני רוצה לחזור למנהג אבותי, שם שמרו בבית אבי שעה אחת. אני בלבד כמובן, הילדים ישמרו שש אבות כמנהג אביהם. האם אני צריכה לעשות התרת נדרים?

תשובה:

שלום וברכה

הנושא אינו רק התרת נדרים, יש כאן שני ענינים נוספים: ראשית כבר כתב  הש"ך כידוע בסי' פט שכל מי שיש בו ריח תורה ימתין 6 שעות, כלומר זה מנהג מאוד חשוב וטוב ואין טעם לנהוג אחרת. יש מקום למי שנהג כך תמיד להמשיך במנהגו אבל את שבעלך לא נוהג כך ודאי אין ראוי לנהוג בזה כמנהג האבות. ב. מעיקר הדין אשה נוהגת במנהגי בעלה. הפוסקים נחלקו כאשר הבעל אינו תובע זאת האם היא יכולה לנהוג במנהגי בית אביה, ונדון זה תלוי בטעם שהצריכוה לנהוג במנהגי בית הבעל, אם הוא חלק משיעבודה לבעלה וממילא מועילה מחילה, וכן נראה שנקט הגרש"ז אויערבך, או משום שדינה בזה כמי שהולך ממקום למקום שצריך לנהוג כמנהגי המקום שהלך לשם. וכשם שאדם שמצטרף לקהילה שנוהגת שש שעות צריך לנהוג כמותם [לא מצוי היום בארץ ישראל שיש המון קהילות ואין מנהג אחד] כך אשה בבית בעלה דינה כמי שהגיע למקום שמנהגיו אחרים וצריך לנהוג כמנהגי המקום, וכן נראה שנקט בעל האגרות משה, וממילא על זה לא מועילה מחילה.

בכל מקרה אם מחליטים לשנות יש צורך בהתרת נדרים, אבל ההמלצה לא להכנס לספקות אלו, זה מנהג מצויין החזיקי בו!

מקורות:

בהרחבה רבה כאן.