שמירת נגיעה

שאלה:

שלום כבוד הרב, רציתי לשאול מה המקור של שמירת נגיעה ומי תיקן אותה? הרי בתורה לא מוזכר שהייתה שמירת נגיעה .
אשמח לתשובה בהקדם, אריאל

תשובה:

שלום רב,

בתורה לא מוזכר בפירוש הרבה דברים. ובכל זאת תסכים איתי שזה דאורייתא לכל דבר. לדוגמא, האם מוזכר כמה הדסים צריכים ליטול בסוכות? האם מוזכר כיצד בונים סוכה. וכך כל המצוות המוזכרות בתורה. כמו ל"ט אבות מלאכה בשבת – האם זה מוזכר בפירוש בתורה מלבד העברת אש? כלומר, חז"ל פירשו את תרי"ג מצוות עפ"י י"ג הכללים שהתורה נדרשת בהם, ובמה שקיבל משה מסיני. עכשיו לשאלתך היכן איסור נגיעה זה מוזכר בתורה?

יש איסור לא תקרבו לגלות ערווה, כלומר, כל נגיעה של חיבה בין איש ואישה שאסורים זה לזה באיסור ערווה, כולל איסור נדה שגם זה איסור ערווה, זה איסור דאורייתא. לדעת הרמב"ם ועוד ראשונים. אולם לדעת הרמב"ן איסור זה הוא מדרבנן, ראה בית שמואל אבה"ע סי' כ' סק"א וש"ך יו"ד סי' קצה. לגבי איסור נגיעה באישה פנויה שהיא לא נדה, זה לא איסור דאורייתא. אולם חז"ל גזרו אפילו יחוד עם פנויה, כש"כ שיש איסור נגיעה של חיבה.