נשים כפוסקות הלכה

שאלה:

שלום כבוד הרב, רציתי לשאול האם מותר לנשים לפסוק הלכה ?

תשובה:

שלום רב,

אישה שיודעת את ההלכה מותר לה לפסוק הלכה. למרות שאישה פסולה לדון – כדיין, מ"מ בהוראת איסור והיתר היא יכולה לפסוק. ראה בפתחי תשובה חו"מ סי' ז' סק"ה שהוכיח כן מדברי החינוך במצווה קנב שכתב שאשה חכמה הראויה להורות והורתה הוראה במצב של שכרות עוברת על איסור (הוראה בשכרות) הרי שהיה פשוט לו שיש מצבים שמותר לאישה להורות הלכה באיסור והיתר.

אבל יש כאן נקודה מאוד חשובה! אם המטרה היא שוויון, ולערער על מה שהיה נהוג תמיד בעם ישראל, ולערער על אופיה העדין של האשה שכל כבודה בת מלך פנימה, הרי שזה פסול ביותר. חז"ל אמרו שהמלבד בתו תורה כאילו מלמדה תפלות, כלומר לימוד התורה, למעט הלכות הנחוצות לכל יהודי, אינו מיועד לנשים, זה לא מתאים לאופי הנשי ולתפקידי האשה, האשה היא עקרת הבית, המולכת על כל הפן הרגשי של הבית, על החינוך על התווית הדרך וכו', על המוסר והרוח, אבל לא על לימוד התורה, וממילא באופן טבעי אינה מתאימה להיות פוסקת הלכה, כיון שאין לה הכשרה מתאימה.