מחצית השקל על מי נותנית? / דיבור באמצע שמיעת ברכה

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
במשפחה של ארבע נפשות שכולם מעל גיל 13 האם צריך לתת זכר למחצית השקל על כל אחד ואחד או שאפשר לתת 21 שקל על כולם
בעיקרון אמא שלי אמרה שלא נותנים על כל אחד והבנתי שזה לא ככה

ועוד שאלה אם בבית כנסת באחרי ערבית בצום ישר אחרי שהתפללו שמונה עשרה בערבית עשו מקרא מגילה וכשקראו את הברכות של המגילה אני היתי באמצע שמונה עשרה ואני קצת בספק אם כיוונתי לצאת ידי חובה האם יצאתי
כי בעיקרון אני זוכר שהחזן אמר לכוון לצאת ידי חובה ואז חשבתי ככה ובאמצע הברכה אני המשכתי לסיים את התפילת שמונה עשרה

תשובה:

שלום וברכה

נהגו לתת זכר למחצית השקל עבור כל אחד ואחד. אף שמעיקר הדין בזמן בית המקדש עיקר החיוב היה מגיל עשרים ומעלה ורק הזכרים, נותנים גם עבור נשים וילדים. בכל מקרה אין מושג של תרומה משפחתית… ראה משנה ברורה סי' תרצד ס"ק ה.

כיון שדיברת באמצע הברכה זה ספק אם יצאת ידי חובה, ראה שער הציון סי' קסז ס"ק מג שנוטה לומר שלא יצא. אבל הברכה אינה מעכבת ובכל מקרה קיימת מצות מגילה כיון שאז כבר שתקת.

פורים שמח.