מצוות שמחה בחג באשה שאינה רוצה בגד חדש

שאלה:

לגבי מצוות השמחה בחג
איך בפועל מתקיימת השמחה לגבי האשה. מה אם היא לא רוצה לקנות בגד או כלי חדש? מה תפקיד הבעל בכל הקניה הזו? בקיצור איך יוצאים ידי חובת השמחה לגבי האשה?

תשובה:

שלום וברכה

חשוב לדעת, שהגם שחכמים נתנו לנו את הכלים לקיים את מצות השמחה, בשר ויין לגברים, בגד חדש לאשה וקליות ואגוזים לילדים, ברור שאין הם עצמם מהות השמחה, וגם אדם שנהנה אוכל ושותה ושמח עם בני משפחתו מקיים מצוה זו, אלא שחכמים התוו לנו את הדרך מה משמח בדרך כלל כל אדם מישראל. ידועים דברי רבי עקיבא איגר שבהשמטות סי' א, שדן לומר שאשה חייבת בסעודת פת ביום טוב וממילא חוזרת אם שכחה יעלה ויבוא, משום מצות שמחה, הרי שקיום המצוה אצלה הוא גם כן בעצם הסעודה, ולא רק בבגד החדש. ראה כאן הרחבה בענין זה, והדיון באשה שיש לה בגדים ואינה רוצה וצריכה אם חייבים לקנות לה בגד חדש.