האם תשובה היא מצוות עשה

שאלה:

1.ראיתי שיש מחלוקת אם התשובה היא מצוות עשה או שהוידוי הוא מצוות עשה אז מה ההלכה למעשה האם איך שעשיתי עבירה מיד אני חייב לעשות תשובה ואם לא אני מבטל מצוות עשה? 2.האם וידוי מעכב את התשובה?תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

מלשון הרמב"ם הל' תשובה פרק א הלכה א אכן דייקו האחרונים שהמצוה אינה בעצם עשיית התשובה אלא להתוודות כאשר הוא שב בתשובה, אולם במשך חכמה פרשת וילך כתב, שאין כוונת הדברים שאין חיוב לעשות תשובה, אלא ההיפך הוא הנכון, על מצות התשובה התורה אינה צריכה לצוות כיון שזה הבסיס של עבודת ה' שיהודי צריך לקיים את המצוות ולא לחטוא, והרעיון של התשובה הוא בעצם להתחרט על העבר ולכפר על העתיד, רק הוידוי שהוא פרט נוסף בדיני התשובה הוא המצוה שעליה ציותה התורה, לומר לך שהוידוי מעכב בקבלת התשובה ואין כפרה בלא וידוי.

לא ניתן לומר שיש ביטול עשה בכל רגע, כיון שלא ניתן זמן מסויים למצוה זו, אבל ודאי יש חיוב לאדם למהר ולחזור בתשובה כמה שיותר מהר, מכח הסברא של המשך חכמה, שלא יתכן להשאר חוטא, כל תכלית העבודה שלנו הוא כל הזמן להתקרב עוד לבורא העולם.

יום נעים.