זמן זכר למחצית השקל – ירושלים

שאלה:

שלום וברכה

מחצית השקל לאשכנזים:
כמה יש לתת?
האם 3 חצאי שקל זה לכתחילה?
והאם יש עניין בשלושה מטבעות של חצי שקל או אפשר גם שקל ועוד חצי, או אפילו מטבע של 5 שקל?
בני ירושלים, מתי נותנים? במנחה בתענית אסתר או מנחה שבערב יום הפורים דירושלים?
ובן שנותן מחצית השקל גם עבור אמו, איך עליו לעשות זאת?

תודה

תשובה:

שלום וברכה

בני אשכנז נותנים שלושה חצאים של המטבע הפחות שבאותו מקום, ויש לתת דוקא מטבעות אלו ולא אחרים [ניתן לפרוט בקופה, כבר יהיו שם מספיק מחציות מאנשים אחרים…]. הגרי"ש אלישיב עורר בזמנו, שהואיל ומדובר בסכום פעוט ראוי שהגבאים יכינו שלוש מחציות של דולרים, וכל אחד יוכל לזכות בהם תמורת שקלים ולתת אותם, אבל אין בכך חיוב ולא נהגו כך.

זמן נתינת מחצית השקל יש בזה דעות שונות: מנהג ירושלים היה לתת במנחה של תענית אסתר אפילו בירושלים, כך מובא בלוח ובכף החיים, אמנם על פי דעת המגן אברהם יש שהיו נותנים ביום י"ד במנחה. ובכל אופן יוצאים ידי חובה.