מתנות לאביונים לכולל אברכים

שאלה:

חמותי נתנה לי כסף מתנות לאביונים שבוע שעבר לתת לכולל שאני לומד בו (מתוך הנחה שגם אני אתן שם), אך השבוע מסתמן שאני חולה ולא אצליח להגיע לכולל עד אחרי פורים, ולכן אני כשלעצמי אתן את המתנות לאביונים לקופת העיר בה אני נמצא.

השאלה היא האם אסור לי לתת גם את שלה, כי היא הרי אמרה לי שזה לכולל? או שאני יכול להניח שאין לה קפידא מיוחדת לתת לכולל שלי, אלא רצתה לעשות לי נחת רוח וגם הניחה שגם אני נותן שם אז כבר אתן הכלל בבת אחת.

ובמידה ואני מחויב לתת לכולל שלי כי כך ייעדה את כספה מראש, כיצד אעשה זאת והרי לא אגיע לשם עד אחרי פורים?

תשובה:

שלום וברכה

אני לא רואה כל בעיה להעביר את הכסף לכולל, זה בטח לא נמצא בחו"ל… יש אפשרות גם לבקש מחבר לתת מכספו את אותו סכום ולהחזיר לו אחרי פורים, ורק שיקנה את הסכום לחמותך.

מה שיותר חשוב בענין, הוא שתרומה לכולל אין בה קיום מצות מתנות לאביונים! המצוה תתקיים רק אם הכסף ינתן באופן ספציפי לאברך עני שנזקק לכספי צדקה למחייתו, והכסף ינתן לו ביום הפורים. תרומה למוסד זה דבר חשוב אבל לא מתנות לאביונים.