גזל מארגון

שאלה:

שלום הרב
אני סטודנט ואני גר במשותף עם מישהי ללא נישואין
נולדה לנו ילדה מלפני שנה וחצי ואישתי הלכה לארגון אפרת וביקשה שיעזרו לנו וקיבלנו לול ועגלה טיטולים ומגבונים עם עגלה וכן הלכנו לעוד עמותה עמותת לילך וקיבלנו גם לול ועגלה וכן מגבונים טיטולים ומגבונים כלומר קיבלנו כפול משתי עמותות והם לא ידעו על כך כלומר השאלה עם זה גזל
2. שאלו את חברה שלי בלילך עם היא צריכה עזרה והיא ענתה שכן לא שאלו אותה כמה היא מרוויחה אבל אני לא יודע אם הם היו יודעים כמה אנחנו מרוויחים הם עדין היו נותנים לנו מה שקיבלנו כי יש לנו ברוך ה מה שאנחנו צריכים הבעיה שחשבנו שאני לא יצליח למצוא עבודה יציבה כי תמיד זה התנגש עם הלימודים אז פחדנו שלא נצליח להסתדר אבל ברוך ה מצאתי עבודה והתמדתי בה ותוך כדי הרווחנו שתינו ביחד באזור 9 וחצי אלף כול חודש והיו לי גם מלגות וכו יש לנו אוטו ואנחנו אוכלים אוכל טוב דגי סלמון בשר כמעט כול יום בקיצור חברה שלי חשבה שאנחנו צריכים עזרא ואני אמרתי לה להגיד רק את האמת אבל ככה היא באמת חשבה ואני חושב שזה מיועד למשפחות ברמה כלכלית פחות טובה בשבילנו זה רק היה חסכון גדול יותר בשביל בית השאלה אם זה גזל וצריך ללכת אליהם ולהחזיר את כול מה שקיבלנו
3. באפרת כן שאלו אותנו כמה היא מרוויחה ואמרנו 4-5 והאמת שהיא מרוויחה 6 הבעיה שרק את זה אני זוכר מהשיחה כי היא התרחשה לפני כמעט שנתיים ואני רוצה לחזור בתשובה אבל אני לא יודע מה לעשות וכן יכול להיות שלילך זה לא גזל כי רק שאלו אותה אם היא צריכה עזרה והיא אמרה כן וכך היא באמת חשבה אבל יכול להיות שזה כן גזל כי תוך כדי ראינו ברוך ה שיש לנו ולא אמרנו כלום ואולי בלילך זה לא גזל ובאפרת כן כי שם שאלו הרבה שאלות
אם זה אכן זה גזל האם מועיל ללכת לעמותה ולספר מה שסיפרתי פה ולבקש סליחה או שצריך להחזיר את הכסף

תשובה:

שלום וברכה,

  1. בקשת תמיכה משתי עמותות לא נחשב לגזל כל עוד לא התנתה העמותה שלא לגשת לעמותה אחרת, וזכותו של אדם שנצרך לבקש תמיכה משתי עמותות.
  2. חברת לילך שלא שאלו וחקרו על מצבכם, ואתם אכן הייתם זקוקים לעזרה, אינו נחשב לגזל, ומותר לכם להינות מהתמיכה.
  3. שינוי נתונים כדי לקבל תמיכה נחשב לגזל, כיון שלא מסכימים לתת באופנים מסויימים. במקרה שלכם אני לא בטוח שזה גזל, שמא היו נותנים תמיכה גם למשפחות שמרוויחים 6 אלף, לכן אתם צריכים לספר לאגודת אפרת שהורדתם מגובה המשכורת, כדי לדעת האם חרגתם מתקנון ואתם צריכים להשיב, או שמא לא חרגתם מהתקנון.

הרבה הצלחה.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. היי
    זה בדיוק הענין שלא היו זקוקים לעזרא מה שקיבלנו שמש חיסכון לבית ובגלל זה נראה לי שגזלנו את לילך כי אפילו שהם לא שאלו מן הסתם צריך להגיד את האמת וכמה מרוויחים

  2. שלום,
    אתם פניתם לקבלת עזרה בגלל שהייתם צריכים באותו זמן לעזרה. והם לא חקרו ושאלו לברר את המצב, לכן נחשב שהם הסכימו להושיט עזרה בכל מצב, לכן אינו נחשב לגזל.
    בהצלחה.

  3. לא כול כך הבנתי מה שהרב אמר לגבי 2 עמותות שזה לא בעיה השאלה למה הרי קיבלנו פעמיים את אותו
    הדבר קיבלתי 2 עגלות ו2 לולים אפילו שאין תנאי שהעמותה התנתה עדיין מן הסתם אם היו יודעים שיש לי עגלה הם לא היו נותנין לי
    וחוץ מזה שקניתי עגלה אחרי שביקשתי מהם כי לא ידעתי אם יאשרו לי ולא הודעתי להם בזמן שקיבלתי מהם שכבר קניתי
    האם זה גזל ?

  4. שלום,
    יש הלכה (שו"ע אבהע"ז סימן קיד) שאם התחייב לבת אשתו מזונות, והבת מקבלת מזונות ממקום אחר, חייב עדיין הראשון לתת מזונות, למרות שיש לה מזונות ממקום אחר. הפוסקים למדו מכאן שאם התחייבו לעובד לשלם לו דמי נסיעות, והעובד הלך ברגליו, או שחבר שלו מביא אותו בחינם, זכאי העובד לקבל דמי נסיעות למרות שלא היה נצרך להם. הטעם בזה שכיון שהתחייבו לתת לו נחשב כחלק משכרו.
    כמו כן בשתי אירגונים שהחליטו לתת עגלה יכול לקבל משתי העמותות. למרות שניתן לחלק ולומר שארגון זו נדבה ולא התחייבות, אך גם זה אינו, שגם המתחייב לזון חברו, ויש לו מזונות ממקום אחר, יכול לקבל דמי פעמיים מזונות. [מן הראוי לא לקחת מארגון חסד כאשר קיבל ממקום אחר, כדי שלא להכביד על הצדקה, אבל אם לקח אינו נחשב לגזל].
    בהצלחה.