האם קודם להתחתן או קודם לדאוג לדירה?

שאלה:

ב"ה
שלום וברכה
כתוב ברמב"ם בהלכות דעות פרק ה הלכה י
ש יהיה לו לאדם מלאכה המפרנסת אותו תחילה ואחר כך יקנה דירה ואחר כך ישא אשה.
השאלה שלי מה קורא עם הבעל שלא עשה כך. לקח אישה ואחר כך התחיל לעבוד ואין לא בית מי שלו.
מה אשה יכול לעשות לעשות אם מצב כזה שהגשמיות לא מסודרת?
ועוד שאלה למה האיש נותן גט ולא האשה כאשר בעלה כאשר בעלה לא מתנגד כעגון?
תודה

תשובה:

שלום רב,

אכן זוהי המלצת חז"ל. מאידך כתוב גם במשנה שבן י"ח לחופה כלומר, מקסימום י"ח, ואם לא, אז ניתן לו ארכה נוספת עד גיל 20 ואח"כ תיפח עצמותיו שהוא משהה עצמו כ"כ הרבה זמן. וזה גם נפסק בשו"ע אבה"ע סי' א'. האם ראית בחור בם עשרים היום שהוא מסודר בעבודה עם דירה? כמה כאלה יש? כלומר, המלצת חז"ל הנ"ל מתאימה יותר לעולם של פעם שהמציאות של שדה בשביל פרנסה ובית בשביל לגור עד גיל 18-20 היה ריאלי. היום זה לגמרי לא ריאלי.

ובכל מקרה אני לא מבין את טענותיה של האישה כנגד הבעל. וכי היא לא ידעה שאין לו דירה לפני שהיא נישאה לו?

לעצם השאלה מה ניתן לעשות כאשר הגשמיות לא מסודרת, זו שאלה שמכעט רוב עם ישראל שואל, לפחות לפי הסטטיסטיקות. ניתן לנסות לחפש עבודה מכניסה יותר ובמקביל להתפלל לבורא עולם ובעז"ה תבוא הישועה.

את השאלה האחרונה לא הבנתי. עפ"י התורה האיש הוא המקדש את האישה ולא להיפך. כן עפ"י דין התורה אדם יכול להתחתן עם שתי נשים ויותר ולא להיפך. לכן גם הוא זה שאמור לגרש את האישה ולא האישה את האיש. היום לאחר חרם דרבינו גרשום, בהחלט יכול להיות מצב של אדם עגון כפי שאנו רואים כל הזמן בבתי הדין. שהרי אי אפשר לגרש אישה בעל כרחה ואי אפשר להתחתן עם שתי נשים, ובעצם העמידו את מצב האישה כשל האיש. אולם לא לגמרי שהרי גם בכל זאת האישה מתעקשת שלא להתגרש למרות החלטות בתי הדין המחייבים אותה, ניתן להתיר לבעל להינשא לאישה אחרת (היתר מאה רבנים) אולם זה כרוך כמובן בהרבה מאד זמן ועגמת נפש.