האם אישה יכולה לקרוא מגילה לעצמה? / בעל ואישה ששולחים משלחו מנות ביחד

שאלה:

האם אני יכולה לקרוא לעצמי מגילה לבד בבית? (אין לי אפשרות להגיע לבית הכנסת כי אני מטפלת בשתי תינוקות בבית)
והאם אני יוצאת ידי חובת משלוח מנות כשאני ובעלי שולחים ביחד לשכן?
תודה.

תשובה:

שלום רב,

מעיקר הדין אישה יכולה לקרוא בעצמה שכן היא חייבת במקרא מגילה. אולם אם יש אפשרות שבעלך יקרא לך זה עדיף, ואם לא את יכולה לקרוא בעצמך ולברך "לשמוע מקרא מגילה".

ראה ברמ"א (סי' תרפט סעי' ב') שכתב שי"א שאם האישה קוראת לעצמה היא מברכת לשמוע מגילה. והביא שם המשנה ברורה מהמגן אברהם שלכתחילה עדיף שהיא תשמע מגילה מאדם אחר. ובחיי אדם כתב שתברך לשמוע מקרא מגילה וראה עוד בפסקי תשובות שם.

לגבי משלוח מנות. גם אישה חייבת במשלוח מנות. אולם אם היא משתתפת עם בעלה במשלוח מנות, לכאורה אין בכך בעיה, ראה בשו"ת בית אבי ח"ב סי' מג ששותפים יוצאים במשלוח מנות אחד, (כלומר, אחד בשביל שניהם). א"כ גם בעל ואישה שהם משתתפים יוצאים ידי חובה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום,
    רציתי לדעת אם אני יכולה לקרוא מגילה לבד בבית?
    הסיבה הינה כי אני כבדת שמיעה וחוששת שמא לא אצליח לשמוע ולעקוב ע"י קריאה של אדם אחר
    ואם כן איך עלי לפעול עמ' לצאת ידי חובת שמיעת/ קריאת מגילה.
    אודה למענה.

  2. אפשר בהחלט לקרוא את המגילה בבית, אבל רק בתנאי שיש לך מגילה כשרה על קלף ובדיו, ומישהו יושב עם חומש לראות שאת קוראת נכון בלי לשנות את הניקוד באופן שמשנה משמעות. לגבי מכשירי שמיעה בקריאת המגילה כתבנו כאן
    https://din.org.il/2019/03/17/%D7%A9%D7%9E%D7%99%D7%A2%D7%AA-%D7%A7%D7%A8%D7%99%D7%90%D7%AA-%D7%94%D7%9E%D7%92%D7%99%D7%9C%D7%94-%D7%A2%D7%9D-%D7%9E%D7%9B%D7%A9%D7%99%D7%A8-%D7%A9%D7%9E%D7%99%D7%A2%D7%94/
    הכי טוב ללכת למנין קטן ולשבת סמוך ככל שניתן לבעל קורא.
    בהצלחה