אופן חישוב מעשר כספים

שאלה:

שלום וברכה,
שאליתי:
אנו ובעלי מרוויחים כל חודש משכורת המספיקה להוצאות הבית השוטפים (שכירות,ארנונה,אוכל וכו') ועוד נשאר קצת בצד עבור הוצאות חריגות שתמיד יש (ביגוד, הנעלה חגים וכד')
האם אנומחויבים בנתינת מעשרות של עשירית מכלל המשכורת הנכנסת? או שעלי לתת מעשרות מהסכום שנשאר לי אחרי ההוצאות ההכרחיות החודשיות?
אציין כי במידה ואנו נתן את הסכום לפי חישוב של עשירית ממלוא המשכורות שלי ייתכן ולא אוכל לגמור את החודש על ההוצאות הרגילות בלי ללות כמה מאות שקלים וכמובן שלא לדבר על כסף בצד שלא יהיה לכשאצטרך הוצאות שאינן בתקציב השוטף.
כמו כן יש לי הוראת קבע חודשית לגמ"ח המרכזי עבור ילדי על סכום מסוים אם זה משנה לעצם השאלה.
אשמח אם תוכלו לתת לי מענה כי אני ממש מבולבלת מכל הנושא הזה ועושה לי ממש לחץ להפריש כל חודש סכום גבוה כל כך .
אלפי תודות !

תשובה:

שלום רב

הוצאות שאתם מוציאים לצורך העבודה ניתן לכתחילה לנכותם מהרווח, ואין כל בעיה. מעשר כספים הוא רק על הרווחים [כמובן שהוצאות שלא קשורות לעבודה כמו המחייה בבית, לא מנכים מדמי המעשר].

ההוראת קבע לנישואי הילדים בגמ"ח המרכזי, נחשבת כנתינת מעשר.

בהצלחה רבה, ובעזרת ה', אדרבה! בזכות נתינת המעשר ירבה השפע בבית!

מקורות:

הברכי יוסף (יו”ד רמט,ה) הביא דברי הכנסת הגדולה שכתב שאפשר לנכות הוצאות ביתו, וחלק עליו. אך כדברי הכנסת הגדולה כתבו האבקת רוכל סימן ג’ והקיצור שולחן ערוך סי’ ל”ד ס”ד. וכך משמע גם בדברי האהבת חסד פי”ח אות ג’. אכן בשבט הלוי (ח”ה קלג,ד) כתב שמשמעות הפוסקים היא שלא כהכנסת הגדולה וכך ראוי לנהוג, אלא אם כן המצב דחוק. אלא שכתב שהוצאות הנדרשות לצורך העבודה מנכים מחישוב המעשר, וכאמור.

וראה שם שאנשים שפרנסתם דחוקה יעשו כהכנה”ג ויורידו הוצאות הבית וכו’ אבל בעלי פרנסה מרווחת יחמירו כהברכי יוסף.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה על תשובתכם המהירה!
    אין לנו הוצאות של העבודה של בעלי מכיוון שהוא עובד כשכיר .
    כל ההוצאות הקבועות שלנו הינן הוצאות של מחיה וכלכלת בית רגילה.
    שאלתי היא בקצרה: אם נפריש כל חודש עשירית מהסכום של המשכורת לא יהי לנו כסף בצד לכל ההוצאות שאינן קבועות ונצטרך ללוות עבורן- האם במקרה כזה אנו עדיין צריכים לתת עשירית? או שישנה אפשרות לתת סכום קטן יותר?