לקבל דמי מחלה כשלא היה חולי

שאלה:

מורה בחינוך בעצמאי, לא יכלה לבוא לעבודה מסיבה כל שהיא שאינה מחלה, אבל הכרח שלא היתה יכולה להמנע ממנו, האם יכולה להביא סיק על אותו היום, משום מה כך נהוג… אולי זה משמעותי. כמו כן, ימי מחלה שלא לוקחת נצברים לזכותה ומקבלת עליהם כסף [אינני יודע אם שווה לשכרה, מסתבר שלא]. כמו כן יש לציין שיש עוול מסויים בניכוי השכר, בעוד שבאותו היום היתה אמורה לעבוד רק שעתיים, אופן ניכוי השכר הוא שמחלקים את כלל השעות החודשיות ל20 ימי העבודה, ומנכים אחד חלקי עשרים, שזה הרבה יותר ממה שלא עבדה.

תשובה:

שלום וברכה,

החוק מגדיר מחלה, אי כושרו הזמני או הקבוע של העובד לבצע את עבודתו, הנובע על פי ממצאים רפואיים, "ממצב בריאות לקוי". שמירת הריון לא מוגדר כמחלה כיון שאין זה מצב בריאות לקוי – ראה ספר משפט הפועלים [נספחים עמוד 36].

במקרים שלא היה מצב בריאותו של העובד לקוי, לא ניתן לקבל דמי מחלה. העובדה שהרבה עוברים על כך ומבקשים אישור מחלה מהרופא, לא מתיר לנהוג שלא כשורה ולגזול.

אין היתר לשנות מהתנאים בגלל הטרוניה של החישוב השכר שלא בצדק, גם אם הטרוניה צודקת אינה מתירה לעבור על תנאי העבודה, כיון שעל דעת כן נכנס הפועל לעבודתו.

בהצלחה.

מקורות:

בספר פתחי חושן [פועלים פי"א הארה נא עורר על הזלזול שיש היום בעניין חופשת מחלה, שבקלות משיגים תעודת מחלה.