חרקים במאכל – אוסר את הכלים?

שאלה:

שלום: במהלך טיגון חביתה הבחנתי בחרק מעופף קטנטן צף על החביתה. הוצאתי את החביתה עם כף לצלחת עם שאריות אוכל שעמדה בסמוך.אחר כך ראיתי שהחרק נגע בצלחת. צלחת מחרסינה. מה הדין?

תשובה:

שלום וברכה

בחרקים בכלל אין בעיה של נתינת טעם אלא רק אסור לאכול את החרק עצמו, משום שחרק זה "נותן טעם לפגם".

מקורות:

ראה יו”ד סי’ קד סעי’ ג וסי’ קז סעי’ ב, וראה רמ”א שם שכן המנהג להקל ואין לשנות, וכ”כ הט”ז שם סי’ קד ס”ק ו, וכ”ה בפרי מגדים ערוך השולחן שם ועוד רבים מהאחרונים. הש”ך סי’ קז ס”ק ז מציין לדברי רבים מהפוסקים ראשונים ואחרונים שסברו שלענין איסור אכילת שרצים טעם פגום ג”כ אוסר, ולפיכך מכריע שלא להקל בדבר אלא במקום הפסד מרובה, וכ”כ בחכמת אדם כלל נד סעי’ יד. אך גם זה לא שייך במקרה שלך שהיה פי שישים כנגדו וזה היה בכלי שני וכו'.