המתארח אצל חברו – האם רשאי להפריש תרומות ומעשרות?

שאלה:

שלום
אם אני מתארח אצל מישהו ואיני בטוח שהוא מקפיד על מעשרות.
מותר לי להפריש מפירות שאצלי על פירות חברי?
תודה

תשובה:

שלום וברכה

אדם שרוצה להפריש בבית אדם אחר, אם הוא מפריש משלו על של חברו, תרומתו תרומה, ולפי שזכין לאדם שלא בפניו, ראה רמב”ם תרומות פ”ד ה”ב. כמו כן, אם בעל הבית גילה פעם אחת דעתו שנוח לו בכך שבני ביתו יפרישו, הם יכולים לעשות זאת אפילו משלו מכאן ולהבא ללא רשות נוספת, ראה רמ”א יו”ד סי’ שכח סעי’ ג. אבל לקחת מפירות בעל הבית שלא ברשות ולהפריש מהם – לא מועיל.

אורח יכול להפריש ממה שמגישים לו, שכיון שיכול לאכול פירות אלו יכול גם להפריש מהם, ראה ירושלמי דמאי פ"ז ה"א.