האם צריך לספר בשידוכים שההורים על סף גירושין?

שאלה:

שלום וברכה. האם משודכת מחוייבת לומר למשודך שלה שהוריה עומדים להתגרש נודה לתשובה מנומקת. תודה רבה וכל טוב

תשובה:

שלום רב,

אם זה לא מורגש אצל הבחורה, כלומר, יחסי ההורים בבית לא פגעו בה, אין צורך לספר. אמת, לפעמים זה מפריע לאנשים וחשוב להם שהבחורה תגדל בבית המתנהל כרגיל. אבל אין ספק שלפעמים זה רק עניין של תדמית, ועל דברים כאלה אין צורך לספר.

ידוע הגמרא ביבמות (מה,א) על בן מגוי וישראלית שיש מחלוקת גדולה באמוראים האם דינו כממזר או לא. והיה אחד כזה ששאל את רבא מה לעשות והוא יעץ לו ללכת לגלות למקום שלא מכירים אותו או שיתחתן עם אישה כמהו. כלומר, הוא יעץ לו שלא לגלות את מצבו, כנראה שאילו היו יודעים את מצבו לא היו מסכימות להתחתן איתו. ובכל זאת יעץ לו עיצה כזו. כנראה שאם הפגם הוא יותר תדמיתי (למי שסובר שהוא אינו ממזר כמובן), אין צורך לגלות. וראה בקהילות יעקב סוף יבמות שהביא את הסוגיה הזו, לגבי אדם שיש מחלוקת בראשונים האם הוא ראוי לבוא בקהל משום פצוע דכה, שאינו צריך לספר.