הבדלה וערבית לאחר חצות הלילה

שאלה:

הרב האם אפשר להתפלל ערבית וגם לעשות הבדלה במוצ"ש אחרי חצות לילה?

תשובה:

בסימן רל”ה פסק “לכתחילה צריך לקרות ק”ש מיד בצאת הכוכבים וזמנה עד חצי הלילה”. אבל בדיעבד מתפללים כל הלילה, ועיקר הענין הוא מצד מצות קריאת שמע, לכן אם אדם רואה שהוא מתאחר ולא יכול להתפלל, לפחות יקרא קריאת שמע בתחילת הלילה. גם הבדלה ניתן לעשות לאחר חצות הלילה. כמובן יש לזכור שאסור לאכוללפני הבדלה, וגם לפני ערבית אסור לאכול [בכל לילה] בלי שומר שיזכירנו להתפלל.