לקיחת חול מהטבע וכן מגוף עירוני

שאלה:

שלום הרב!
ברצוני לשבח את גינתי במקצת חול ים, האם מותר לי לקחת חול ים מהכנרת ו ים התיכון או כל רשות רבים של מאגרים טבעיים(שזה מהקב"ה החול הזה ולכאורה לא שייך לגוף מסויים) או לא?
2.ומה הדין ללקיחת מעט חול מגני פארק ציבוריים או משבילי חול בעיר שלי?
יישר כוח!

תשובה:

שלום וברכה,

לקחת חול מהטבע ולקיחת חול מחוף ים לא מחסיר כלל, ולכן אין איסור לקחת.

לקחת חול מפארק, אם יכול להיות ניכר החסרון, אסור. ואם לא ניכר מותר.

חול מהדרכים הם הפקר לכל ומותר לקחת.

בהצלחה, וגינה יפה ונעימה.

מקורות:

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. 1.בעניין החול מהים והסברא 'כשאין ניכר החיסרון באדמת הפארק' צריך לזה מקור הלכתי או שזה סברא פשוטה שזה שייך לכלל?
    2.בנוגע לחול מהדרכים, אם מדובר בשבילים שהעירייה עשתה אותם והיא קנתה לשם אדמה וגם שתלה שם צמחייה וכו' אזי גם המקרה כזה אם זה לא מחסיר יהא מותר?

  2. שלום,
    בדברים שאין דרך להקפיד מותר על פי הלכה. בקשר לדינא דמלכותא, אין חוק לא לקחת שקי חול משפת הים או מהרחוב. המדינה לא מתנגת שתקח חול לעצמך.

  3. שלום וברכה 1. ישנם את שני הטעמים. א' בהלכה חו"מ סימן שנט מבואר שדברים שאין דרך בני אדם להקפיד מותר לקחת ללא רשות. ולכן לקחת חול בצורה שלא ייראה כלל החיסרון, מותר גם מחוף ים פרטי, כיון שלא מקפידים. ב' חול זה סברא פשוטה שאין לך דבר הפקר כמותו שמותר.
    2. כשהעייריה הביא אדמה ושתלה בפארק, יותר צריך לבדוק שלא מחסיר ומגרע, אם אכן כן שלוקח מעט מאוד מגינה גדולה שלא ניכר החסרון, מסתבר שאין הקפדה בדבר ומותר.
    נפגשתי עם אדם שלקח שתילים של פרחי נוי מצידי כבישים לצורך עצמי. וברור שאותו אדם עבר באיסור גזל, וגוזל ממון ציבור.