צירוף למנין – כשאינם באותו החדר

שאלה:

כבוד הרבנים שליט"א
שלום וברכה
א. האם דיירים על שתי מרפסות (קרובות זו לזו, רואים ושומעים היטב זה את זה) יכולים להצטרף לתפילה בציבור?
בכבוד רב

תשובה:

שלום וברכה

הדיירים האלו גרים בעצם בשני חדרים נפרדים, אלא שהם רואים אלו את אלו, ובענין זה נחלקו הדעות, והמסקנה, שאינם מצטרפים להשלים למנין, אבל אם יש מנין באחת המרפסות, גם המתפללים במרפסת השניה נחשבים כמתפללים במנין. ראה שו"ע סי' נה סעי' יג – יד ובמשנה ברורה שם.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. מה לגבי כאשר יש שמונה בבית הכנסת ושנים נמצאים בעזרת נשים, והדלת בין בית הכנסת לעזרת נשים פתוחה, האם מצטרפים?
    כי בסימן נ"ה סעיף י"ח נאמר: 'אם קצת העשרה בבית הכנסת וקצתם בעזרה, אינם מצטרפים'.
    ובמ"ב הביא בשם הפמ"ג שמדובר שלא רואים זה את זה, אבל אם רואים, אפילו בשני בתים מצטרפים.
    והשאלה שלי היא, מה זה נקרא 'רואין זה את זה', האם השניים שבעזרת נשים צריכים לראות כל כל השמונה שבבית הכנסת או שמספיק שאחד מבית הכנסת רואה אחד מהעזרת נשים?

    תודה ויום טוב

    שלמה

  2. ההלכה היא שסומכים על רואים אלו את אלו רק כדי שיחשב שגם אלו שבחוץ מתפללים במנין, אבל לא לענין צירוף לעשרה.

  3. יישר כח, אז לגבי השלמה למנין, חייבים כל העשרה להיות בבית הכנסת?

    ולגבי הדין של רואין, שאלו שבעזרת נשים נחשב להם שמתפללם במנין,

    מה הגדר של רואין אלו את אלו?

    אצלינו השורה הראשונה של העזרת נשים, רואים דרך הדלת רק את החזן שעומד קדימה ולא רואים את הקהל,
    אמנם השורה השניה והשלישית שבעזרת הנשים, יש להם חלון והם רואים את אמצע בית הכנסת.

    תודה