נדרי זירוזין

שאלה:

כבוד הרבנים הגאונים
אני רגיל לגרד את האצבע ולפעמים יוצא דם, וחוששני לאיסור חובל בעצמו, בשבת אין לי בעיה כלל מחמת חומר האיסור של שבת, אבל בחול יש קצת מורה היתר שלא תמיד יוצא דם, העצה שחשבתי להפסיק גם בחול הוא לעשות נדר, וראיתי ברמב"ם בסוף הל' נדרים, וברבינו יונה אבות ג' י"ג שמצוה לנדור לאיזה זמן כשהוא לדבר מצוה אם אי אפשר בענין אחר
א) האם זה דבר מוסכם בפוסקים.
ב) אם כן, באיזה נוסח צריך אני לעשות הנדר

תשובה:

שלום וברכה

ראשית לדעת הרבה פוסקים אין בזה איסור של חובל בעצמו, שזה נאמר לדעתם רק כשהדבר נעשה בדרך נציון, ראה כאן מאמר נרחב בענין זה. בפרט יש להקל כאשר לדבריך לא בהכרח יוצא דם, והוא דבר שאינו מתכוין ולא פסיק רישא. אבל שנית וזה העיקר! אף שהגמרא אומרת שמותר לאדם לנדור כדי לזרז עצמו לדבר מצוה, העובדות הן שזה מביא מכשולות עצומים, שים לב, שאם נדרת ופעם אחת נכשלת וגירדת בחוסר שימת לב וכדומה, עברת על איסור דאורייתא של נדר!!! לעולם אין לו לאדם להכניס עצמו לנסיון מיותר שכזה. אתה רוצה לחייב את עצמך, תקבע לעצמך שבלי נדר, אבל בלי נדר, כל פעם שאתה מגרד ויוצא דם, אתה נותן שני שקלים לצדקה, תאמין לי שזה יעבוד…

בהצלחה