מה זו טומאה? / קדושת הכותל

שאלה:

1. מה יש בכותל מבשאר המקומות? כתוב שהשכינה לא זזה מהכותל וגם כתוב שה' נמצא בכל מקום אז?
2. למה אסור לעלות להר הבית? היום כולם טמאים ועדיף שיהודים יהיו שם מאשר גויים.
3. נכון ביהמ"ק השלישי ירד מהשמיים? אז הוא ירד חצי בית מקדש-פחות הכותל?

תשובה:

שלום וברכה

אף שהשכינה נמצאת בכל מקום, ברור שיש מקומות מסוגלים יותר ופחות, וכשן שבית המקדש הוא מקום השראת השכינה ביתו של ה' ושם הנהגתו היתה הרבה יותר גלויה וניסית כך בזמנינו הכותל המערבי בקדושתו מסוגל יותר לתפילה.

יש אגב נקודה מאוד מענינת, יהודי טמא דינו חמור בהרבה מגוי טמא. יהודי טמא מת צריך טהרה שבעה ימים, בעוד שגופת גוי אינה מטמאת אלא יום אחד. הסיבה היא, שככל שהקדושה רבה יותר, העדר הקדושה מוגדר כטומאה רבה יותר. ולכן, כאשר נשמתו של יהודי מסתלקת, גופתו מטמאת יותר משרץ או מגוי, כי היתה בו קדושה רבה. גם טומאת נדה במהותה היא העדר חיים שהיו יכולים להווצר.

הכותל המערבי אינו קיר של בית המקדש עצמו אלא של חומת הר הבית.