מלאכה דרבנן לצורך חולה – טחורים בשבת

שאלה:

שלום רב,
חוץ מכבודכם
אדם שסובל מטחורים מדממים לעיתים קרובות, והדרך היחידה שלו למנוע כאב חזק לאחר שיושב בבית הכסא היא ישיבה על כסא קשה (ללא כרית) ולהצמיד את ישבנו בחוזקה למושב הכסא ע"י הפעלת כח בשתי ידיו בתנועה שמצמידה בחוזקה את מושב הכסא לישבנו,
הדבר מוציא דם באופן ודאי, אך מקל משמעותית על כאב הטחורים באופן שיכלו להמשיך לתפקד כרגיל והכאב נעלם, ואין שום דרך אחרת להקל על הכאב.
האם מותר לנהוג כן בשבת?
מלאכה שאינה צריכה לגופה(הוצאת הדם) בחולה שאין בו סכנה ובצער גדול וניכר, ואפילו כבוד הבריות ישנו כאן.

תשובה:

שלום וברכה

אמנם כשאין אפשרות על ידי גוי מותר לעשות איסור דרבנן [לכתחילה על ידי שינוי] לצורך חולה שאין בו סכנה, כמבואר בפוסקים בסי' שכח סעי' יז, ראה משנה ברורה שם מדברי המגן אברהם והגר"א, וראה שמירת שבת כהלכתה תחילת פרק לג בפרטות, אולם אני לא בטוח אם כאן זה מוגדר כחולי או כמיחוש, ההגדרה של חולי הוא כאשר הכאב הוא כזה שאדם נופל למשכב מחמתו, אם זה המצב יתכן שאכן יש להקל. יש לרק לזכור שמלאכה שאינה צריכה לגופה הוא הדרבנן החמור ביותר, ולכן לשים לב טוב האם אכן המצב מוגדר כחולי.

רפואה שלמה.