לחייב שכן בקומת קרקע לבנות בניה רגילה ולהשתתף בהוצאות יסודות

שאלה:

שלום רב,
אני שואל בשם קרוב משפחה, אב למשפחה מרובת ילדים:
הוא גר בקומה ראשונה ומתחתיו שכן בקומת הקרקע שמוצמדת לו הגינה של הבנין המשותף [הוצמדה כדין].
השכן הקומת הקרקע רוצה להרחיב את דירתו בשטח המוצמד לו, אך רוצה לעשות זאת בבניה קלה.
קרוב המשפחה רוצה גם הוא להרחיב את דירתו [אם שניהם יבנו עד לקו המותר, הרצפה של קומה 1 תהיה בעצם התקרה של השכן מלמטה], ולכן שואל: האם הוא יכול לחייב את השכן בקומת הקרקע שלא לבנות בניה קלה אלא בניה רגילה [עם יסודות וכו'] כדי שגם הוא יוכל להרחיב דירתו על גבי בניה זו, וכך שניהם ישתתפו בעלויות של היסודות שצריך בבניה רגילה?

תשובה:

שלום וברכה,

השכן בקומה עליונה יכול לחייב את השכן בקומה שתחתיו לבנות בצורה שגם הוא יוכל לבנות מעליו, כיון שהם שותפים והם חולקים בבניית השטח – לקומת קרקע יש את החלק שכנגד ביתו והקומה שעליו יש לו את החלק שכנגד ביתו, ולכן עליו לתת לו אפשרות לבנות כנגד חלקו.

מעיקר הדין הקומה העליונה צריך להשתתף מעט עם העמודים של הקומת קרקע.

בהצלחה.