חלוקת עלויות הרחבה בין שכנים

שאלה:

אנו, כמה שכנים, בונים ומרחיבים יחד את הדירות.
רציתי לברר בנוגע לחלוקת היסודות.
ובכן, בבנייה שלנו לא הוצרכנו יסודות מיוחדות כי כל ההרחבה נתמכת על קיר תמך שכבר קיים. בפועל יצקו לשכן בקומת הקרקע יציקה דומה ליציקות בקומות העליונות. כל היציקות דומים, גם העליונות וגם בקומת הקרקע וכוללים יציקה כללית עם קורות.
השכן מקומת הקרקע טוען שבעצם הרצפה שלו היא היסודות וכולנו צריכים להשתתף בזה.
לא הגענו עדיין לבירור מדויק איך לחלק את עליות הבניה. אבל את הנקודה הזו רצינו לברר, האם רצפת קומה תחתונה שהיא שווה לרצפות קומות עליונות, אמורה להיחשב כיסודות למרות שכל הרצפות שוות ?
ההגיון שלי אומר שהמצב הזה בעצם אומר שלא הוצרכנו ליסודות כלל. ואין כל סיבה לחשב ריצפה תחתונה כיסודות. האם זה נכון ?
יש לציין ששאלה זו משפיעה על הבירור הכללי של חלוקת העליות האחרות.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אם יציקת הרצפה הייתה נעשית גם ללא הדיירים העליונים – באותו חוזק – לא יכול הדייר התחתון לתבוע את היציקה מהשכנים.

השכן התחתון יכול לתבוע תשלום הנאה שנהנים ממנו עבור העמודים שחסך לקומה השניה והשלישית – קומה שנייה תשלם מעט על העמודים של הראשון. והקומה השלישית תשלם מעט לקומה ראשונה ושניה על העמודים שנהנה.

מקובל בבתי הדין להמליץ לשכנים המרחיבים שכולם ישלמו שווה בשווה, ולא יחשבו את החישוב הנ"ל, שאינו סכום גבוה, ופעמים השכן התחתון יצטרך להוציא הוצאות יתר – לפנות או לחפור – כדי לבנות את הקומה שלו, לכן יחלקו עדיף שיחלקו את הבנייה בשווה.

בהצלחה.