שואל ספרי קודש

שאלה:

אדם ששאל מחבירו ספרי קודש איזה שומר הוא נקרא?כי לבעל הספר יש שכר על הקריאה שלו.

תשובה:

שלום וברכה,

השואל ספר קודש ללמוד בו, לדעת הר"ן והסמ"ע והקצות פטור השואל מאונסים, ודינו כש"ש. לדעת הש"ך חייב באונס כשואל רגיל.

בהצלחה

מקורות:

הסמ"ע (סימן עב ס"ק כא) הביא תשובת הר"ן (סימן יט) ששואל ספר אין דינו כשואל שחייב באונסים, ואם נאנס פטור. הש"ך (ס"ק כט) חולק שאין אנו סוברים ששומר אבדה נעשה ש"ש משום פרוטה דרב יוסף, אלא כרבה שדינו כש"ח, ולכן אין נחשב הנאה למשאיל. הקצות (שם ס"ק לד) מתרץ את קושיית הש"ך, שלכו"ע נחשב שקיבל הנאה שנפטר מפרוטה בשעה שעוסק באבדה, והמחלוקת האם נעשה ש"ש. ולכן המשאיל ספר שנפטר משום פרוטה דר"י נחשב שקיבל הנאה, ואין השואל מתחייב באונסים. הקצות עצמו הביא טעם נוסף לפטור שואל ספר קודש מאונסים, שהטעם ששואל חייב באונסים משום שיש לו הנאה ואינו משלם על כך, ואילו בשאל ספר ללמוד אין לו הנאה – שמצוות לאו להנות ניתנו. וראה בנתיבות (שם ס"ק טז – יז), וחולק על הקצות שתורה להינות ניתן.