הוספת מים חמים על שקיקי תה משומשים בשבת

שאלה:

ישר כח על האתר שעוזר לנו רבות!
שאלה לגבי תה בשבת:
אם נגמרת תמצית התה בשבת האם מותר לערות מים רותחים על השקיקים שנשארו בכוס על מנת להוסיף עוד תמצית? הרי הם כבר מבושלים מערב שבת ואין בישול אחר בישול,
מצד שני השקיקים עדיין רטובים ואולי זה מבשל את המים הספוגים בהם?

תשובה:

שלום וברכה

אפשר לערות עליהם מים חמים מכלי שני, שהוא אינו מבשל מים, וגם התה שכן מתבשל בכלי שני כאמור כבר התבשל קודם לכן. ראה משנה ברורה סי' שיח ס"ק לט.

אכן מסיבה אחרת נהגו להקפיד להוציא את שקיות התה מתוך הכלי בערב שבת, משום חשש בורר, שכן כאשר את מערה את השארית הקטנה של התה שעוד נשאר וזה כבר יורד מתחת לגובה השקיקים, את בעצם בוררת בין שקיות התה שהן פסולת לבין המשקה עצמו, ויש מחלוקת בין הפוסקים באופן זה האם זה נחשב בורר אוכל מפסולת שמותר, או פסולת מאוכל שאסור, בעצם מה נברר ממה… המשנה ברורה בסי' שיט ס"ק נה מתיר זאת, אבל השו"ע הרב  והחיי אדם מחמירים, לכן אף שיש על מי לסמוך להקל, כדאי מאוד לחוש לדעת המחמירים. [למעשה זה כדאי גם מבחינה טכנית, הסיבה לכך שהתה נגמר, היא משום שהקיים סופחים אליהם בחזרה הרבה מהנוזל].