האם צריך קניין בשומרים

שאלה:

מה זה קניין בשומרים? האם מישהו שקיבל שמירה בלי קניין פטור או חייב בדיני שמיים ?

תשובה:

שלום וברכה,

יש מחלוקת ראשונים האם שומר צריך קניין כדי להתחייב בשמירה, או שמספיק שמעמיד לפניו את החפץ והסתלקו הבעלים חייב השומר, למרות שלא עשה קניין. לדעות שצריך קניין, אם לא עשה קניין פטור השומר לגמרי ואינו חייב גם בדיני שמים. השו"ע הביא את שתי השיטות. והש,ך פסק כשיטה שצריך קניין.

הקניין צריך להיות ככל קניין של מקח וממכר – משיכה הגבהה וכו'.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע חו"מ סימן רצא סעיף ה וש"ך שם.