ניקיון אחר בית הכסא

שאלה:

לכבוד הרב שליט"א

מחילה מכבודכם, אבל תורה היא.
כשאדם עשה צרכיו אז וודאי שהכי טוב לכתחילה זה לשטוף עצמו במים. ואם אין לו מים אז במגבונים לחים שבדיעבד יכולים לנקות היטב. אבל אם נקלע למקום שאין לא מים ולא מגבונים אלא רק נייר רגיל אז וודאי ישתמש בו.

אבל המציאות מוכיחה כי בנייר יבש כמה שלא ינקו עדיין יישאר מעט לכלוך שיכול לרדת רק באמצעות מים (או המגבונים). אם כן, במצב בו נקלע האדם למקום שהוא לא יכול לשטוף עצמו במים או לנקות עצמו במגבונים אלא רק בנייר יבש, האם לאחר ניקוי זה הוא יוכל לעשות את הפעולות הבאות כאשר הוא סומך על שני הכיסויים של המכנסיים והבגד התחתון? (וכאשר אין שום ריח כמובן)
1. לברך
2. לקרוא קריאת שמע
3. ללמוד תורה
4. להתפלל

תודה רבה ושבוע טוב

תשובה:

שלום וברכה

המציאות שאתה מתאר אינה נכונה. ליכלוך שמונע ברכה הוא רק כזה שכאשר אדם יוצאהליכלוך נראה מתחתיו, מה שבתוך הגוף ואינו נראה בחוץ כשיושב, אינו בעיה. אם מנקים בצורה סבירה לא אמור להיות ליכלוך כזה, ואין כל צורך מעיקר הדין במים, מדובר בהנהגת חסידות בלבד שרבים אינם נוהגים בה.

שבוע טוב ומבורך.