הפסק באמצע הבדלה / פינוי אשפה בשבת

שאלה:

שלום!
א. מה דין אדם ששמע רק את ברכת המבדיל בהבדלה, ומה דין אדם שדיבר בין ברכת מאורי האש לברכת המבדיל, או בין ברכת בורא פרי הגפן לברכת הבשמים- האם יצאו ידי חובה?

ב. האם ללחוץ על רגלית של פח אשפה זה מוקצה, והאם לפתוח את הפח מלמעלה זה מוקצה? ואם כן, כיצד אפשר לזרוק בשבת פסולת לפח שסגור עם מכסה? ואם אי אפשר, אז האם פח שאינו סגור לא נחשב מציאות של גרף של רעי? הרי זה יוצר תחושת גועל בבית.
ג. מה דין כל מיני דברים כגון טישיו שהשתמשתי בו קצת ולא יוצר אצלי תחושת גועל, אך יוצר תחושת אי סדר בבית, וכן גליל של נייר טואלט למשל, וכיוצא בזה- האם אפשר לטלטלטם בשבת כדי לזורקם? תודה!

תשובה:

שלום וברכה

א. יצא ידי חובה, אלא שאם רוצה לטעום מהיין צריך לברך עליו, ראה כאן.

ב. בענין טלטול מוקצה ברגל נחלקו כידוע הדעות, המשנה ברורה מתיר וכן מנהג העולם והחזון איש אוסר, ראה משנה ברורה סי’ שח ס”ק יג, ולעומתו בחזון איש בסי’ מז. פח שאינו סגור עשוי להחשב גרף של רעי בבית לענין להתיר להשליך לפח בחוץ, תלוי מה שיש בו ועד כמה הוא מלא.

ג. אין לטלטלם ביד.

שבוע טוב.