הזזת מנורת שולחן בשבת

שאלה:

שלום וברכה. יש לי בחדר מנורת שולחן. בשבת, כשאני רוצה לשכב לישון האור מפריע לי, האם מותר לי להזיז אותה למקום שתפיץ פחות אור, או להטות אותה באופן שיאיר פחות? חוט החשמל ארוך, כך שלא יתנתק כשאזיז אותה. ומנגד, בשבתות אחר הצהריים, כשמחשיך בחדר, האם מותר להטות או להזיז אותה כדי שהחדר יתמלא ביותר אור?
בתודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

מנורה שיש בה חוט להט ודאי אסור לטלטל משום מוקצה של אש, כן הורה הגרי"ש אלישיב ראה בהרחבה בס' שבות יצחק פרק יד, ואף שכאן לא שייך חשש כיבוי, ואם כן מן הדין היה להקל כמו כלי שמלאכתו לאיסור שמותר לטלטל לצורך גופו ומקומו, הורה להחמיר שם, כי שבראשונים יש כמה טעמים לאסיור זה ולא ברור הטעם לאיסור טלטול שלהבת די הצורך. מחמת כן הורה להחמיר שם גם במנורה פלורוסנטית. מומלץ לקנות "שבת לעמפ", זו מנורה שניתן לסובב את המכסה שלה בלי לטלטלה והוא מכסה על הנורה ואין אור בחדר, תתעניין בחנויות טמבור או תאורה בריכוזים החרדיים.

שבוע טוב.