תקליטים שבעליהם עזבו לחו"ל

שאלה:

בס"ד

שלום הרב,

לפני בערך שלושים שנה דודה שלי ובעלה ירדו מהארץ.
הם השאירו אצל סבא וסבתא שלי מספר ארגזים בבוידעם,
לאחר מספר שנים הדודה התגרשה, במהלך שנות נישואיהם הדודה הגיעה לביקור עם ילדיה ובעלה נשאר בחו"ל חוץ מפעם אחת בה בעלה ביקר בארץ לבד בזמן הביקורים הם ישנו אצל סבא וסבתא. לאחר הגירושים הדודה הגיעה עם ילדיה הרבה לארץ ברוב הביקורים הם השתכנו אצל סבא וסבתא.
לאחר שסבא וסבתא נפטרו המשפחה פינתה את תכולת הבית במהלך הפינוי הגענו לארגזים שבבוידעם (המשפחה בארץ והדודה זכרו שיש את הארגזים אני חושב שהגרוש לא זכר את זה) יצרנו קשר עם הדודה שאמרה שהיא לא רוצה את תכולת הארגזים.
הארגזים הכילו כלי מטבח, קלטות טייפ של שירי גויים ושירים חילוניים ישראלים ותקלטי שירים של גויים.
על סמך דבריה זרקנו את קלטות הטייפ את כלי המטבח מסרנו ואת תקליטי הפטפון אחד מבני המשפחה ביקש לשמור.
לאחר מספר ימים הדודה יוצרת קשר איתנו ואומרת שהיא סיפרה לגרוש שלה על דבר מציאת הארגזים הוא אמר לה שהוא מעוניין בתקליטים (אני לא חושב שהוא ידע שהיו קלטות הטייפ).והוא אף מעוניין לקנות פטפון חשמלי כדי שיוכל לשמוע אותם.
עברו כשלוש שנים מאז התקליטים עדיין אצלנו.

האם אנו מחויבים לשלוח לגרוש את התקליטים בדואר( שזה יקר)?
האם אנו מחויבים לשמור על התקליטים אצלנו?
האם צריך להתנצל בפני הגרוש על זריקת קלטות הטייפ שזרקנו?
האם צריך לפצות אותו על כך?

תודה רבה הרב
וסליחה על האריכות שאולי הייתה מיותרת..

תשובה:

שלום רב,

אינכם חייבים לטרוח או לשלם על שליחת התקליטים, אלא בעל התקליטים צריך לבוא ולקחת.

לגבי חובת שמירת התקליטים, אתם יכולים להודיע לו שאתם שומרים את התקליטים עד זמן מסויים, ואם לא יבוא ליטלם עד הזמן, אתם משליכים את התקליטים מביתכם.

לגבי הקלטות, אני חושב שכיום [וכן בזמן שהשלכתם לאשפה] אין שוויות ממונית לקלטות טייפ', ולכן אין חובת תשלומים על כך. אך צריך להתנצל בפניו על כך. ואם מדובר בקלטות של שירים אסורים – חילונים וגויים – אינכם צריכים להתנצל על כך.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן שיט ובנו"כ, לגבי חפצים שלא באים בעליהם לקחתם, ולכו"ע אם מתרה בו יכול להשליכם.

הזיק דבר שאין שוויות ממונית אינו חייב לשלם לו על כך.

בקלטות של דברים אסורים אין חובת השבה, ואין בהם איסור גזל, ראה שו"ע חו"מ סימן רסו ס"ד.