זכות אבות נסתיימה?

שאלה:

שלום לרבנים הגמרא בשבת אומרת שתמה זכות אבות אשמח לדעת מה הפשט וכי כבר לא שייך לומר עשה למען אברהם יצחק ויעקב? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

נאמרו בענין זה ביאורים כחול אשר על שפת הים… נציין שנים:

התוס' בשבת שם נה א מבארים שאמנם זכות אבות תמה אבל ברית אבות לא תמה, ואת הברית יש להזכיר שבזכותה נוושע.

בתוס' הרא"ש שם מבאר, שהזכות תמה רק ביחס לרשעים גמורים, והיינו שלא תועיל לאדם מחוסר זכויות לחלוטין, אבל מי שיש בו מעשים טובים ודאי די באותה זכות אבות כדי להצטרף ולעורר עליו רחמי שמים. עיין עוד שם בספרי הראשונים והאחרונים ותראה נחת ושמחה.

שבת שלום.