תשלום וועד בית בדירה מחולקת

שאלה:

בבנין בין 12 דירות, חולקה דירה אחת ל-2+תוספת של יח"ד בגג, מה הדין לגבי תשלום וועד בית. וכן לגבי הנקיון של השטח שבין 2 הדירות המחולקות ו/או המדרגות לגג? יש צורך בתשלום פרטני של כ"א מהדיירים בדירה המחולקת או בתשלום אחד לוועד בית, וכן יש צורך לנקות להם את השטח או שלא?

תודה רבה, אשמח לקבל תשובה ברורה

תשובה:

שלום וברכה,

מעיקר הדין גביית תשלום וועד הבית אמור להתחלק לפי שטח הבית. אלא שפשט המנהג שמשלמים לפי יח"ד ולא לפי שטח. ולכן כל יח"ד חייב בתשלום מבלי לחלק בין דירה בעלת שלושה חדרים לחמשה.

דירה שחולקה לשני יח"ד, גובים תשלום ועד הבית עבור כל יח"ד. אלא שהוראת פוסקי זמנינו שלמרות שלא מתחשבים בשטח הדירה, אבל אינו הגון שדירה של חדר ישלמו בשווה לדירת חמישה חדרים. ולכן: דירה ששטחה שתי חדרים צריכים לשלם שווה ככולם. ודירה של חדר או חדר וחצי צריכים לשלם חצי מכולם.

לפ"ז דירה שחולקה לשתי יח"ד, וכל יח"ד גודלה שני חדרים, משלם כל יח"ד תשלום מלא בפנ"ע. ואם פחות משני חדרים ישלם כ"א חצי.

כמו כן הדין בדירות שנבנו על הגג, אם צורפו לחדר מדרגות, יכולים לתבוע שינקו את קומתם, ומחובתם לשלם ככל דיירה הבניין.

השטח שבין שתי הדירות שחולקו, אם פונים לחדר מדרגות צריכים לנקות את השטח ביניהם, ואם פתוח לשטח פרטי, אינו מחובת ועד הבית לנקום שם.

בהצלחה.

מקורות:

ראה פירוט דינים בזה של הרבנים הגאונים הרב יהודה סילמן הרב מנדל שפרן – עלון המשפט גליונות 42. ו44.