תכנון בישוב ערבי

שאלה:

שלום רב,
אני אדריכל במשרד תכנון. קיבלנו עבודה גדולה לתכנן שכונה בישוב ערבי.
האם יש בעיה עם זה? יש לציין שייתכן והסדרת המגורים בישוב תמנע אולי זליגה של הצעירים שם לישובים יהודיים סמוכים.
תודה!

תשובה:

שלום וברכה,

בשו"ת יביע אומר לגבי היתר מכירה הביא שיטות הפוסקים שהקלו מכירת קרקע בא"י לישמעלים. אך היתר זה אינו מרווח שחלקו עליו, בציץ אליעזר ועוד.

בספר שמן הטוב הביא סברא נוספת שבאזור שכולם גויים, אין איסור למכור שם קרקע לגוי, כיון שבין כך הם דרים שם.

לפ"ז ניתן להקל למכור להם קרקע בישוב ערבי.

במקרה הנ"ל האדריכל אינו נותן להם קרקע אלא מסייע להם להתיישב, נחשב מסייע ולא נותן חניה, ונחלקו הפוסקים האם יש איסור מסייע כשבלא"ה יעשה האיסור, אם לא הוא יבוא אדריכל אחר. ויש לצרף את שיטת המקילים לסברות הנ"ל.

מעבר לכך במומר יש שכתבו שאין איסור מסייע.

על כן נראה שמותר לחברה לסלול כבישים בישוב ערבי.

בהצלחה.

מקורות:

יביע אומר ח"ז יו"ד סימן יב. וח"י או"ח סימן טז.

ציץ אליעזר חי"ד סימן צא, חי"ח סימן מז.

שמן המור יו"ד סימן ד. אחיעזר אגרות אגרת סב.

מל"מ הלכות מלוה פ"ד ה"ב