רכישת ספר מאדם שהזמין עבורי

שאלה:

שלום רב ,אם ביקשתי ממישהו שיזמין בשבילי ספרים ואני ארכוש ממנו ואמרתי לו שאני לא צריך כבר אותם, אבל אני לא יודע אם הוא הזמין אותם כבר או לא , אם הוא הזמין אני חייב לשלם לו ? ואם לא אני אמור לפצות אותו או משהו?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אם הזמנת מחנות ספרים, ועתה אינך צריך את הספרים, אינך חייב לקנות את הספרים, ואף לא לשלם פיצווי על כך.

אם בקשת מאדם פרטי לקנות ספרים, והלה הוציא הוצאות עבורך, אתה חייב לרכוש ממנו את הספרים, למרות שאינך נצרך להם.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע חו"מ סימן שלג סעיף ט מבואר שאם ביקש מאומן שיעשה לו דבר מסוים, וחוזר בו הלקוח ואינו רוצה ליקחנו, והוא דבר שאם לא יקחנו מיד יפסיד, חייב לשלם, מדינא דגרמי.

והקשה בנתיבות שם, מדוע הוצרך המחבר לומר שמדובר דוקא בדבר האבד – שההפסד מיד, הרי בשכירות פועלים חייב לשלם על פעולת הפועל גם אם אינו צריך לעבודה. ותירץ שמדובר שאמר תקנה ואני אקנה ממך, שלא חל קניין לכן חייב רק בדבר האבד – מדין גרמי, אבל אם אין הפסד אינו חייב לשלם. בשונה משכירות פועלים שאינו צריך קניין, ומיד כשעשו עבורו קנה את פעולתם וחייב לשלם להם.

לפ"ז אם הזמין מחנות ספרים נחשב שאומר תקנה ואני אקנה ממך, ואם אין הפסד מיד למוכר, כיון שיכול למכור לאחרים, אין המזמין חייב לקנות. אבל אם הזמין מאדם פרטי, נחשב הפסד מיד שהוציא חברו הוצאות כדי לרכוש, וחייב המזימין לקנות את הספרים, שלא יגיע הפסד לחבר.