קבלת שכר ממעביד מדרכים שלא על פי תורה

שאלה:

האם מותר לעבוד בשכר ולקבל שכר ממעביד שאת רוב הונו או רוב כספו בא מרמאות ושקר או דרכים לא ישרים וכדומה

למשל עבודה מסוג נהג אישי או עוזר אישי וכו

ולמשל
המעביד משכנע אנשים להשקיע בכל מיני מקומות, בכל מיני השקעות, או שזה לא אמיתי או לא הוגן או סתם משקר למשקיעים, או שאולי הוא חושב ומדומיין לעצמו שזה השקעה טובה ומשכנע משקיעים אבל על פי הגיון ועל פי חישוב נכון זו נראה כמו דמיון, או שסתם מוסיף פלפל ומלח כדי שאחרים ישקיעו בדמיון, בעסק, או בפטנט, או במניות, ובאמת אין בזה ממש או כל מיני דברים אחרים שמרמה בעניין השקעות ומאמינים לאיש כי יש לו יכולת שיכנוע וכו

או מלווה מאנשים כספים לצורך השקעה או לצורך עצמו, שאין לו איך להחזיר את הכסף בשעת ההלואה.

או כסף שבא מהימורים וכו,

או כסף שגנב בכל מיני דרכים ותחבולות שונות ,

או שמבטיח הבטחות שווא למשקיעים או למלווים כדי שיוכל להוציא את הכסף מהם ?

האם מותר על פי ההלכה ?
או על פי יושר?

האם עובד חייב לברר מהיכן הכסף ?
האם העובד שנדמה לו וחושד במעביד ונראה לו שהכסף בא במרמה למעביד מותר לקבל ממנו שכר ?

תשובה:

שלום וברכה,

בשאלתך יש שני נושאים. א. האם מותר לקבל כסף מאדם נוכל על פעולה שעשית עבורו. והתשובה: אם כל כספו הוא גנוב, אסור להתעסק איתו, ולא לקבל ממנו מעות. אבל אם יש לו מעט מעות שאינם גנובים, מותר לעשות עבורו פעולה או תיקונים ולקבל ממנו שכר, שתולים שהכסף שאתה מקבל הוא מהמעות שאינם גנובים.

ב. להיות עוזר אישי לאדם נוכל. התשובה: ודאי שאסור לעזור לאדם שמפיל אנשים בעסקאות, או מרמה, או כל דרך קלוקלת אחרת.

עצה טובה: לא להתעסק עם נוכלים, סגולה בדוקה – כל הקרב אליהם נופל ברשתם.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שסט ס"ג. ובסמ"ע שם.