למסור למפקד על רשלנות בצבא האם נחשב למוסר

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
אם בצבא יש חייל שצריך לקבל מדים מאדם שאחראי שם על הבגדים והאדם הזה מתעצל ללכת להביא לו והחייל מתלונן עליו למפקד האם יש בזה דין מוסר?

והאם מפקד בצבא/חייל אחראי משמעת בצבא יכול לשפוט חיילים לפי חוקי התורה או שיש בזה דין מוסר
לדוגמא רס"ר שעושה מסדרים לחיילים ואם חייל בא לא מסודר מעלים אותו משפט צבאי ויכולים להביא לו על כך עונשים [תספורת,איחורים וכו יכולים להגמר עם קנס] יש בזה דין מוסר כי בעיקרון זה התפקיד שלהם ואי אפשר לנהל צבא בלי שתיהיה אפשרות לשפוט חיילים אבל מצד שני זה לא שזה הולך לפי חוקי התורה כל כך [כך נראלי לפחות]

תשובה:

שלום וברכה,

לספר למפקד שהאחראי מועל בתפקידו, לא שייך להלכות מוסר, כיון שלא מוסרו לגוי או לערכה משפטית, אלא גורם לו לקבל את עונשו. ולא שונה מתלמיד שמספר למורה על תלמיד אחר שלא נוהג כשורה.

יתכן ומשפט צבאי שמעניש חיילים לא נחשב לערכאה שדן, אלא ענישה לחיילים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה עלון המשפט גליון מספר 88 מאצר של הרב בוטרמן בעניין הליכה לערכאות.