טיסה ביום תענית אסתר ממזרח למערב העולם

שאלה:

שלום וברכה
מה דינו של מי שנוסע ביום רביעי – תענית אסתר תשע"ח – לקראת סוף היום, מחוף המערבי של ארצות הברית לכיוון אירופה.
משך הנסיעה : 10 שעות.
מתי מותר לו לאכול ?

תשובה:

שלום וברכה

אינני בקי כל כך בגרמי השמים ובהשלכות הלכה למעשה, אבל הכלל לדעת רוב הפוסקים שהצום מסתיים לפי הזמן בו האדם נמצא בכל עת.

מקורות:

ראה שו”ת אגרות משה (או”ח ח”ג סי’ צו), שו”ת בצל החכמה (ח”א סי’ לא אות ח), ומדבריהם מבואר שכך צריך לנהוג מעיקר הדין ולא רק מחומרא, אולם בשו”ת פרי אליהו (להגר”א זלטניק ח”ג סי’ יז) כתב שהוא רק משום הדין של נותנין עליו חומרי מקום שיצא לשם, ומכל מקום לכל הדעות יש לצום עד סיום הצום. ראה עוד בשו”ת שבט הלוי (ח”ז סי’ עו) שכתב להקל באופן שצם כבר הרבה שעות, מעבר לשעות יום אחד, וקשה עליו להמשיך.