בס"ד, שלום.
בענין מנהג "כלי נגינה א' " בחתונה.
האם אורגן נחשב כלי א' ומותר?
ומה הוא מנהג בני תורה בענין?
תודה

תשובה:

שלום רב.

מנהג האשכנזים כתקנה שהזכירו הפוסקים שלא לנגן בכלי שיר כלל בירושלים אלא בתוף בלבד. ויש מקילים גם לאשכנזים לנגן באורגן אך מנהג בני התורה להמנע מכך. אך בני ספרד לא קיבלו תקנה זו כלל ומתירים אף בכמה כלים.

מקורות:

תקנה זו הובאה בכנסת הגדולה אבן העזר סימן ס”ה ובשו”ת שלמת חיים ח”א סי’ ע”ז, ובשם הגרי”ש אלישיב זצ”ל הביאו שגם אורגן אסור בירושלים וכן דעת הגרש"ז אויערבך, ובשם הגרח”פ שיינברג זצ”ל הביאו שמותר ובפרט אפשר להקל כן בירושלים החדשה שיש הסוברים שכל התקנה נאמרה בעיר העתיקה.