מעשר כספים ממלגת לימודים

שאלה:

שלום
אני מקבלת מלגה מקרן קמח, כלומר זה מוגדר כהלוואה ורק בסיום הלימודים הופך למענק
כסף זה מגיע אלי ובעזרתו אני מממנת את הלימודים
האם עלי להפריש מכסף זה מעשרות?

תשובה:

שלום וברכה

כיון שהוצאות לצורך העבודה ניתן לנכות מכספי מעשר, נראה שכסף זה שהולך על לימוד המקצוע אינו חייב במעשרות.

מקורות:

הברכי יוסף (יו”ד רמט,ה) הביא דברי הכנסת הגדולה שכתב שאפשר לנכות הוצאות ביתו, וחלק עליו. אך כדברי הכנסת הגדולה כתבו האבקת רוכל סימן ג’ והקיצור שולחן ערוך סי’ ל”ד ס”ד. וכך משמע גם בדברי האהבת חסד פי”ח אות ג’. אכן בשבט הלוי (ח”ה קלג,ד) כתב שמשמעות הפוסקים היא שלא כהכנסת הגדולה וכך ראוי לנהוג, אלא אם כן המצב דחוק. אלא שכתב שהוצאות הנדרשות לצורך העבודה מנכים מחישוב המעשר, וכאמור.

וראה שם שאנשים שפרנסתם דחוקה יעשו כהכנה”ג ויורידו הוצאות הבית וכו’ אבל בעלי פרנסה מרווחת יחמירו כהברכי יוסף.

על מעשר כספים לאדם שאין לו כדי מחייתו ראה כאן.