רחיצה לפני הפסק טהרה

שאלה:

האם חייבים מקלחת לפני הפסק טהרה? אני חוזרת מהעבודה בחמש ולא אספיק, אז מה צריך לעשות?. וכמה זמן לפני השקיעה אפשר לעשות הפסק (אני לא משתמשת במוך בגלל גירוי). תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה יש לרחוץ, אין צורך במקלחת ממש ומספיק לרחוץ את אותו מקום בלבד, אבל בדיעבד אין בכך חיוב, והרבה יותר חשוב שלא להסמיך את הרחיצה לבדיקה, כי אז הבדיקה לחלק מהפוסקים בעצם אינה מבררת כלום, אחרי הרחיצה מן הסתם אין דם. ראי בענין זה עוד כאן. ולכן אם את מגיעה הביתה סמוך לשקיעה את יכולה לעשות הפסק גם בלי רחיצה, אבל עדיף להשתדל לבוא קצת קודם ולרחוץ. והכי חשוב לא לאחר את השקיעה, הפסק טהרה אחרי השקיעה אינו מועיל.

מקורות:

לשון הרמ"א סימן קצו:

מנהג כשר הוא כשהאשה פוסקת בטהרה שתרחץ ולובשת לבנים; אמנם אם לא רחצה רק פניה של מטה, די בכך (מרדכי בשם רוקח), וכן נוהגין ואין לשנות; אבל בשעת הדחק, כגון אשה ההולכת בדרך ואין לה בגדים, תוכל לספור ז' נקיים רק שהחלוק יהיה נקי ובדוק מדם.