כמה שאלות

שאלה:

שלום! כמה שאלות:
א. מרצה במכללה שנתן לתלמידים לעשות מבחן בבית. מן הסתם הוא יודע שרבים עושים ביחד, אך כמובן שעל פי תקנון המכללה הדבר אסור, ואם מישהו היה שואל אותו אם מותר לעשות ביחד, היה אומר שאסור מתוקף מחויבותו לתקנון המכללה. האם מותר לעשות את המבחן ביחד?
ב. אדם שהכניס דבר מסריח לחדר של מישהו אחר בפנימייה בדרך שחוק- האם מותר לגורם שלישי לגלות לניזק מי הוא, כשהמזיק לא רוצה לגלות את עצמו, כדי שיוכל להאשים את המזיק ולתבוע ממנו לעזור לו בניקיון?
ג. אם הארכתי בתפילה וסיימתי כשהם באשרי, האם יש לי לומר תחנון ולהתפלל בקצב שלי, או להתזמג איתם באשרי, ולהשלים תחנון אחר התפילה?

תשובה:

שלום וברכה,

א. כאשר ברור שחל איסור לכתוב את המבחן ביחד עם חבר, אסור לעבור על התקנון, והעובר נחשב לאיסור גניבת דעת.

תברר, אולי בנתינת רשות לענות על שאלות המבחן בבית, ניתנת גם רשות לכתוב את המבחן בצוותא, וא"כ יהיה מותר לך לענות עם חבר.

ב. מותר לגלות לניזק מיהו המזיק כדי שיסלק לו את הנזק.

ג. יש עניין להסמיך את אמירת התחנון לתפילת שמו"ע ולא לומר פסוקים אחרים ביניהם, ולכן יש להקדים את אמירת תחנון לאמירת אשרי, גם אם הציבור אומרים אשרי.

בהצלחה.